V septembru in oktobru bodo na Letnem vrtu kluba Gala Hala potekale brezplačne grafitarske delavnice za učence 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol v Mestni občini Ljubljana v okviru projekta Grafitarnice v produkciji Zavoda Culturemaker,

#Kratka predstavitev projekta Grafitarnice 

V Ljubljani nas grafiti in street art spremljajo na vsakem koraku, pri čemer si včasih le površno predstavljamo, kdo jih ustvarja, kateri grafiti so legalni, kateri pa ilegalni, kaj sploh pomenijo in kako jih vrednotimo. Osrednja tema projekta Grafitarnice so zato konkretni načini, kako grafite ustvariti na različne površine ter kako jih razumeti in ovrednotiti.

Projekt je namenjen osnovnošolcem tretje triade v Mestni občini Ljubljana (MOL). K udeležbi, ki je brezplačna, so direktno vabiljeni otroci, ki obiskujejo OŠ Toneta Čufarja (največ 20 učencev) in OŠ Majde Vrhovnik (največ 20 učencev), dobrodošli pa so pa tudi osnovnošolci tretje triade z drugih OŠ v MOL.

Udeleženci se bodo v dveh ločenih skupinah po 25 učencev udeleži vodenega ogleda grafitov v centru Ljubljane in treh z grafitiranjem povezanih delavnic, ki bodo potekale na Letnem vrtu kluba Gala Hala ali v samem klubu (če bo zunaj premrzlo). Na delavnicah bodo otroci izdelovali šablone, grafitirali na lesene plošče in na slikarska platna, za konec pa se bodo naučili tudi rabe grafitarskih tehnik pri izdelovanju z grafiti potiskanih oblačil.

Na delavnicah se bodo torej otroci seznanili z umetniškimi, sociološkimi in pravnimi obravnavami grafitarskega ustvarjanja. Spoznali bodo različne tehnike grafitiranja in se podučili o praktičnih plateh šabloniranja, pa tudi kakšnega sprejarskega trika se bodo priučili. Zato tudi ne bo manjkala predstavitev specializiranih profesionalnih sprejev, s katerimi se bodo, denimo, naučili, kako nasprejati pravo črto za pravi učinek, kako sploh prijeti in držati sprej, kako razviti svoj unikatni stil, kako ustvariti svoj unikatni grafitarski podpis itd.

#Prijave

Prijave potekajo preko spodnjega prijavnega obrazca po principu “kdor prej pride, prej melje”, zato vas prosimo, da s prijavo pohitite. Učenci bodo ustvarjali v dveh skupinah, v SKUPINI VAMPIRJI (termina petek 29. 9. in petek 6. 10.) in v SKUPINI ZOMBIJI (termina sreda 11.10. in petek 20.10.). Ob prijavi izberete ustrezno skupino. Število mest je omejeno na 25 učencev na skupino. 20 mest na skupino je vnaprej rezerviranih za učence tretje triade OŠ Toneta Čufarja in OŠ Majde Vrhovnik. 5 mest (ali več v primeru manjšega števila prijavljenih iz obeh omenjenih osnovnih šol) je na voljo ostalim učencem tretje triade OŠ v MOL. Pozor, prehajanja med skupinama niso možna! Prijavni obrazec je na dnu te strani.

 

#Termini delavnic in program delavnic

 

SKUPINA VAMPIRJI (& VAMPIRKE)

1. DAN: PETEK 29. SEPTEMBER 2017 od 15.00 do 20.00

– vodeni ogled ljubljanskih grafitov – 1 ura (center Ljubljane)

– začetna grafitarska delavnica in ogled 20 min filma – 2 uri (klub Gala Hala)

– nadaljevalna grafitarska delavnica in izdelava izdelka na platno – 2 uri (klub Gala Hala)

Zbirno mesto: Prešernov spomenik na Prešernovem trgu

Prinesi s seboj: oblačila, ki jih ni škoda za delo z barvnimi spreji

 

2. DAN: PETEK 6. OKTOBER 2017 od 15.00 do 17.00

– delavnica izdelovanja grafitarskih oblačil – 2 uri (klub Gala Hala)

Zbirno mesto: klub Gala Hala, Metelkova

Prinesi s seboj: oblačila, ki jih ni škoda za delo z barvnimi spreji; prinesi tudi oblačila, ki jih želiš pobarvati z grafitarskimi vzorci (obvezno svetla oblačila, nikakor NE črna ali temno modra)

 

Projekt Grafitarnice

 

SKUPINA ZOMBIJI (& ZOMBIJKE)

1. DAN: SREDA 11. OKTOBER 2017 od 15.00 do 20.00

– vodeni ogled ljubljanskih grafitov – 1 ura (center Ljubljane)

– začetna grafitarska delavnica in ogled 20 min filma – 2 uri (klub Gala Hala)

– nadaljevalna grafitarska delavnica in izdelava izdelka na platno – 2 uri (klub Gala Hala)

Zbirno mesto: Prešernov spomenik na Prešernovem trgu

Prinesi s seboj: oblačila, ki jih ni škoda za delo z barvnimi spreji

 

2. DAN: PETEK 20. OKTOBER 2017 od 15.00 do 17.00

– delavnica izdelovanja grafitarskih oblačil – 2 uri (klub Gala Hala)

Zbirno mesto: klub Gala Hala, Metelkova

Prinesi s seboj: oblačila, ki jih ni škoda za delo z barvnimi spreji; prinesi tudi oblačila, ki jih želiš pobarvati z grafitarskimi vzorci (obvezno svetla oblačila, nikakor NE črna ali temna)

 

#Kaj prinesti s seboj

Skoraj vse nujne reči, ki jih potrebujete za sproščeno in ustvarjalno vzdušje na delavnici, vključno z vsemi potrebščinami in materiali (spreji, rezalna podlaga, olfa noži, rokavice, flomastri, vnaprej pripravljene podobe, zaščitne maske itd.), priskrbimo mi. Starše prosimo le, da imajo otroci s seboj oblačila, ki se lahko popacajo z grafitarsko barvo in vam jih torej ni škoda. Na zadnjo delavnico naj otroci prinesejo s seboj tudi dodatna svetla (nikakor NE temna) oblačila, na katera bodo lahko tiskali in špricali grafitarske podobe.

 

#Klub Gala Hala: Metelkova ulica 6, 1000 Ljubljana; LPP postajališče: Friškovec na Masarykovi cesti

#Omejitev udeležbe: Samo za 50 učencev tretje triade OŠ v MOL

#Cena: Brezplačno.

#Produkcija: Zavod Culturemaker

Culturemaker

#Izvedbo projekta sofinancira: Mestna občina Ljubljana

MOL