ensl 00 386 40 418 554

Vnukinja Eleanor Roosevelt na Ljubljanski feministični turi

Prejšnji teden nas je razveselilo nenadejano povabilo. Ekipa Amnesty Slovenije na čelu z direktorico Natašo Posel, ki je bila s sodelavkami nekaj mesecev nazaj na naši feministični turi, nas je povabila na svečani dogodek v ljubljansko Mestno hišo. Na njem je bilo posredno govora tudi o temi, ki je nam zelo blizu: o ljubljanskih spomenikih, posvečenih ženskam.

Na dogoku sta namreč Amnesty Slovenije, ki ga je zastopala prav gospa Posel, in Amnesty International, v čigar imenu je na dogodek prišel ustanovitelj njihovega globalnega programa Umetnost za amnestijo (Art for Amnesty) Bill Shipsey, Mestni občini Ljubljana predala doprsni kip Eleanor Roosevelt. Kip je v prisotnosti novinarjev in slavnostnih gostov prevzel podžupan Aleš Čerin, ki se je ob tej priložnosti zahvalil slovenski in mednarodni veji Amnesty ter avtorici kipa, češki kiparki Marii Šebrovi.

Čeprav še ni znano, na kateri javni površini bo kip Eleanor Roosevelt postavljen, je že jasno, da bo šlo pri tem za globok poklon mesta Ljubljane predsedujoči in eni izmed najbolj vplivnih članic odbora Združenih narodov, ki je sprejel Splošno deklaracijo o človekovih pravicah. Letos namreč mineva točno sedemdeset let od tega dogodka in Ljubljana se ga bo spomnila tudi na ta način.

Eleanor Roosevelt je znana kot ena izmed najbolj politično in diplomatsko aktivnih partnerk predsednikov ZDA, kot borka proti revščini, za delavske pravice in za pravice Afroameričanov, so poudarili slavnostni govorci in govorke.

Leto zatem, ko sta ob koncu druge svetovne vojne z možem Franklinom D. Rooseveltom zapustila Belo hišo, jo je predsednik Harry S. Truman imenoval za delegatko ZDA pri Združenih narodih. Tam je leta 1947 postala predsednica komisije ZN za človekove pravice in pomembno prispevala k oblikovanju temeljnega dokumenta za enakopravnost vseh ljudi na tem planetu.

Dogodka na Rotovžu sta se udeležili tudi vnukinja Eleanor Roosevelt, Laura Roosevelt, in njena hčerka Truda. Laura Roosevelt je v govoru o svoji babici poudarila njena prizadevanja za uveljavljanje človekovih pravic ne le v ZDA, temveč po vsem svetu.

Tako se ne gre čuditi podatku, da je Eleanor Roosevelt pet let po sprejemu Splošne deklaracije o človekovih pravicah obiskala tudi Ljubljano. Lahko bi torej rekli, da bo postavitev kipa njej v spomin tudi njeno simbolno vračanje v naše glavno mesto.

Eleanor Roosevelt v nekaterih krogih velja ne le za pionirko bojev za človekove pravice, temveč tudi za eno izmed najpomembnejših bork za enakopraven položaj žensk v družbi. V tem smislu nismo bili presenečeni, da sta Laura Roosevelt, sicer cenjena vizualna umetnica, in njena hčerka, izrazili željo, da bi se udeleži naše feministične ture po Ljubljani.

Ob počaščenosti celotne ekipe Ljubljana Urban Tours in velikem veselju Jasmine Jerant, soavtorice in vodnice Ljubljanske feministične ture, smo se na dveurni sprehod odpravili v sredo 8. avgusta v prelepem sončnem vremenu. Poleg cenjenih ameriških gostij, so se ture udeležili še Mateja Demšič (Oddelek za kulturo MOL), Bill Shipsey (Amnesty International) ter predstavnika Amnesty Slovenije in Ljubljana Urban Tours.

Na socialnih omrežjih Amnesty Slovenije so po turi zapisali, da je Jasmina Jerant gostji iz Amerike in vse prisotne navdušila z odstiranjem skritega ženskega obraza Ljubljane, pri čemer »Laura in Truda Roosevelt že razmišljata o tem, da bi imeli tako fino turo tudi v njunem domačem kraju«.

Amnesty Slovenije turo »resnično priporoča«, ker boste na njej izvedeli »veliko o ženskah v Ljubljani, danes in v preteklosti. Jasmina ogled popestri z obilico barvitih detajlov, odpira nove poglede na mesto in turo temeljito aktualizira. In za povrh izveste še, zakaj rečemo, da imamo krompir, kadar imamo srečo, in kdo je bila ‘nora grofica’ v Ljubljani. In še mnooogo drugega.« Na koncu Amnesty Slovenije še pozove: »Pojdite na turo, vzemite še koga s sabo, širite glas!«

Tudi mi se pridružujemo temu pozivu in ob tej lepi priložnosti izražamo zahvalo Lauri Roosevelt, Amnesty Slovenije in Mestni občini Ljubljana za izkazano zaupanje.

 

Na fotografiji: Laura Roosevelt je druga z leve, njena hčerka Truda pa četrta z leve; povsem na desni je Mateja Demšič, vodja Oddelka za kulturo v Mestni občini Ljubljana, ob njej pa Bill Shipsey, ustanovitelj projekta Art for Amnesty pri Amnesty International; tretja z leve je Jasmina Jerant, soavtorica in vodnica Ljubljanske feministične ture, povsem na levi pa je Gregor Bulc, ustanovitelj Ljubljana Urban Tours.

 

Vpišite svoj email