sl 00 386 40 418 554

Esad Babačić in Tatovi koles ali Kako je bil pank vodič primoran (s)hoditi

Zadnja pank tura je šla z dežja pod … pank. Tokratna pa bi znala potekati v domala komemorativnem vzdušju. Esadu so namreč ukradli kolo. Ja, prav tega na fotki! Ampak ker seveda ni smel pustiti, da gre dobra kriza v nič, je takoj še enkrat pogledal De Sicove Tatove koles in se spomnil, da pankerji v njegovih časih itak niso vozili koles. Tudi kradli jih niso, pravi Esad. Kilometrske razdalje so premagovali v pošvedranih patikah.

Če na Babačića te dne naletite v mestu, bo gotovo pešačil. Ne samo zato, ker so mu pač ukradli kolo in je primoran hoditi, ampak tudi zato, ker mu je kraja kolesa dala misliti in rodila se je nova pank tura! Da, Esad je takorekoč ponovno shodil, saj skupaj z ekipo Ljubljana Urban Tours/Urbana Vrana že postavlja pankersko pešpot po središču Ljubljane. Gre za sprehod, ki ga bo vodil v angleščini, zato smo ji dali delovni naslov “Ljubljana Socialist Punk Music Walking Tour.”  Vidite, tudi tatvine so za nekaj dobre. Kar pa še ne pomeni, da Esad ne želi kolesa nazaj! Zato oči na peclje!

Preden okusite Esadov poetični pank sprehod po centru prestolnice, pa vas čaka še kakšna kolesarska pank tura. Prva bo na vrsti že v petek 20. spetembra ob 16:30. Zborno mesto je na stičišču vseh poti v Leninovem parku (danes Argentinski park). Zaključek pa bo tri ure kasneje, torej ob 19:30 na Trgu revolucije (danes republike). Ture, ki jo bomo izvedli v vsakem vremenu, se lahko udeležite, če ste stari 15 let ali več, če pridete s svojim kolesom in vstopnico plačate po predračunu. Ker je število mest omejeno, prosimo, da nujno izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Po izpolnitvi obrazca boste v 24 urah po emailu prejeli predračun.

Kaj lahko pričakujete? Esadovo poetično biografiranje, poezijo različnih pank pesnikov, zgodbe o odraščanju na ljubljanskem asfaltu od Kodeljevega do Šiške, poklon glasbi, mladosti, hrepenenju in ljubezni, štorije o vlakih, košarki in romanjih, pričevanja o ciničnih nasmehih zaslišanih in gromkih krohotanjih zasliševalcev, zabeležke o dolgčasu in depri, o avtoritativcih in avtoritetah, o državi nekoč in o državi danes.

Če tokrat ne utegnete, vseeno pa vas zanimajo tudi bodoči kolesarski izleti po pank Ljubljani in drugi dogodki ekipe Ljubljana Urban Tours/Urbana Vrana, pustite svoj email naslov tukaj in vnaprej vas bomo obvestili o terminih.

Več o Esadu Babačiću si lahko preberete spodaj, lahko pa si ogledate tudi tale kratki televizijski prispevek o njem in Ljubljanski pank turi (z angleškimi podnapisi):

ESAD BABAČIĆ

Bil je pevec in pisec besedil pri bendu Via Ofenziva in si že kot mladoleten fant delil odre s pesniškimi velikani. Kot sedemnajstletniku mu je Založba FV 126/5 podelila nagrado za najboljšo punk pesem o Titu. Prvi si je z bendom drznil javno izvajati priredbo takrat strogo prepovedane »nacistične« pesmi Lilli Marlen. Komunistični režim ga je zaradi tega večkrat zasliševal in mučil. Kasneje se je posvetil pisanju lirike in do danes izdal trinajst pesniških zbirk. Več…

OSNOVNE INFORMACIJE O TURI

Kdaj: v petek 20. septembra 2019 med 16:30 in 19:30

Zbirno mesto: Argentinski park (na stičišču vseh poti)

Zaključek: Trg republike

Jezik: slovenščina

Organizacija: Ljubljana Urban Tours/Urbana Vrana

Pogoj: starost 15 let ali več, lastno kolo

Vreme: turo izvedemo v vsakem vremenu

Cena: 10€/oseba (plačilo po predračunu)

 

 

Vpišite svoj email