sl 00 386 40 418 554

Na Dan žena razkrivamo Misterij ženske literarne Ljubljane

Na Dan žena, mednarodni praznik žensk, ekipa Ljubljana Urban Tours/Urbana Vrana pripravlja prvo turo, posvečeno ženskam v književni umetnosti, poimenovano Misterij ženske literarne Ljubljane. Ime kajpak namiguje in se referira na znano delo Zofke Kveder, tako da je jasno, da se tura zgodovini nikakor ne izogiba. Kar pa še ne pomeni, da se sedanjosti ne bo s ponosom priklonila.

Morda veste, da so prve zapisovalke besed nosile rute? Vam je znano, katera ustvarjalka si je pri petnajstih letih sama sešila pesemski zvezčič? Katere piske so bile preveč kratko postrižene za prevladujočo moralo? Katere od naših avtoric preučujejo in o njih poučujejo na tujih univerzah? Bi si želeli pisati brez velikih začetnic in ločil in vseeno pobirati nagrade? Seveda, a ena oseba vas je že prehitela. Bi raje ustanavljali gledališča vsevprek? Tudi takšno slovenska literarna zgodovina pozna. Pa kultno avtorico krimičev tudi imamo. In prostovoljko, ki je skoraj štirideset let prebadala liste, da bi drugi lahko brali, prav tako.

To so le nekatere od številnih skrivnostnih zgodb, ki jih razkrivamo na sprehodu po preteklosti in sedanjosti žensk, prisotnih v literarni zgodovini Ljubljane. Malce čez črto in malce tudi pod njo.

Zakaj ženska literarna tura? Zato, ker jo potrebujemo! Vsi vemo, da je v Ljubljani živelo in pisalo veliko avtoric. V tem lepem mestu so delale, ustvarjale, se zabavale, zbolevale, se borile in umirale. A čeprav so jo zaznamovale s svojo prisotnostjo in umetnostjo, je za njihovimi življenji ostalo relativno malo obeležij. Ozrite se naokoli. Ni veliko ulic v središču Ljubljane, ki se imenujejo po avtoricah. Prav tako ne mrgoli spomenikov, ki spomnijo nanje. V sodelovanju z Ljubljano, Unescovim mestom literature, in Festivalom Fabula, zato organiziramo prvo turo po poteh avtoric v Ljubljani, ki bo poskušala nekoliko popraviti to krivico.

Gre za sprehod, ki bo potekal na Dan žena, 8. marca 2020 med 14.30 in 16.30. Odprt je za vse, ki vam je literarno ustvarjanje blizu. Držimo pesti, da bo vreme lepo. Dobimo se na Bregu 12 ob Ljubljanici oziroma pri osmomarčevski knjižni stojnici Fabule in Ljubljane, Unescovega mesta literature, kjer boste lahko kupili tudi knjige ženskih avtoric. Zaključili bomo pri Mestni hiši. Pozor, tura bo potekala v slovenskem jeziku.

Vstopnina za Misterij ženske literarne Ljubljane so prostovoljni prispevki, a je prijava obvezna, zato prosimo, da izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Če se ture ne morete udeležiti, nam to čim prej sporočite, da sprostimo mesto naslednji osebi na čakalni listi.

 

OSNOVNE INFORMACIJE

Kdaj: v nedeljo 8. marca 2020 med 14.30 in 16.30

Zbirno mesto: Breg 12 (pri osmomarčevski knjižni stojnici Fabule in Ljubljane, Unescovega mesta literature)

Zaključek: pred Mestno hišo

Jezik: slovenščina

Organizacija: Ljubljana Urban Tours/Urbana Vrana, Ljubljana, Unescovo mesto literature, in Festival Fabula. Program je del nastajajoče poti Women Writers Route.

Vreme: turo izvedemo v vsakem vremenu

Naslovna fotografija: Katja Goljat

Cena: prostovoljni prispevki (obvezna prijava)

Vpišite svoj email