sl 00 386 40 418 554

Ob 50. obletnici zlate medalje v Tivoliju kolesarska tura, posvečena slovenskemu športnemu čudežu!

Esad Babačić pravi, da je tam nekje v osemdesetih imel prijatelja, ki ni ravno slovel po športnem življenju, a je kljub temu na vprašanje, kako si, rad odvrnil, da se počuti športno. Esadu je ta pozdrav prirasel k srcu in včasih mu je kar malce žal, ker ni več v uporabi.

Morda ga ne slišimo tudi zato, ker danes ni več tistega športnega duha, pri katerem ne štejejo le zmage, ampak še marsikaj drugega. Ali pa zato, ker vse redkeje slišimo zgodbe, kakršna je tista o prvem košarkarju, ki je začel uporabljati “skok šut” še pred Američani – in to na tukajšnjih igriščih. Jo poznate?

No, da bi ta in druge podobno legendarne zgodbe prišle do čim več ljudi, ekipa zavoda Urbana Vrana pripravlja novo kolesarsko turo, ki se bo posvetila – in obenem z vsem spoštovanjem priklonila – slovenskemu športnemu čudežu. Da, čudežu! Kajti Slovenija in njeni državljani si lahko povsem upravičeno polaskamo z naslovom največjega športnega čudeža na svetu, pravi Esad.

A zakaj športna tura po Ljubljani ravno zdaj, porečete?

Zato ker vsako mesto, ki da nekaj na rekreativni in profesionalni šport, takšno posvetilo svojim junakom in junakinjam preprosto mora imeti. Torej bi jo Ljubljana itak morala že zdavnaj zagnati. Še bolj pa zato, ker bo 28. marca minilo točno petdeset let, odkar je košarkarski klub Olimpija še zadnjič postal jugoslovanski prvak v košarki.

Najbolj pa zato, ker letos mineva okroglih pol stoletja, odkar smo v košarki prvič postali svetovni prvaki. Svetovni prvaki! V košarki! In to v naši ljubljanski Hali Tivoli, v glavnem mestu takratne in današnje republike. Svetovni prvaki, zaradi katerih se je nemalokdo začel ukvarjati s športom, vključno z Esadom.

Turo zato posvečamo Ivu Danevu, Žorgi, Jelovcu in ostalim slovenskim mušketirjem, ki so v modrih dresih prejšnje države orali ledino naših športnih uspehov.

Dežela Luke Dončića, Gorana Dragića, Kopitarja, Rogliča, Tine Maze, še prej pa Leona Štuklja, Cerarja, Križaja, Petroviča, Mateje Svet, Urške Hrovat, Tišlarja, Oblaka, Popivode, Zlatka Zahoviča, Katanca, bratov Bojović, Vilfana … si zasluži turo, na kateri bodo lahko naši in tuji ljubitelji športa spoznali mnoge zgodbe in prenekatere kraje, ki so botrovali vsem tem čudežem.

Kmalu se torej vidimo pred Dvorano Tabor.

Kajti Esad se spet počuti športno.

Vljudno vabljeni na kolesarsko turo, posvečeno slovenskemu športnemu čudežu, na kateri ne bodo manjkali nogometni miti, košarkarske legende, smučarske tradicije, alpinistične odprave in telovadne intrige, pa Podarim-dobim, Trimček, 100 žensk na Triglav, Pot ob žici, Ljubljanski maraton pa še pa še. Turo bo vodil Esad Babačić, priznani športni publicist, pobudnik akcije “Verjemi v svoj koš” in večkrat nagrajeni pesnik.

Ture, ki jo bomo izvedli v vsakem vremenu, se lahko udeležite, če ste stari 15 let ali več, če pridete s svojim kolesom in vstopnico plačate po predračunu. Ker je število mest omejeno, prosimo, da nujno izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Po izpolnitvi obrazca boste v 24 urah po emailu prejeli predračun.

Če tokrat ne morete priti, vseeno pa vas zanimajo tudi bodoči kolesarski izleti po športni Ljubljani in drugi dogodki ekipe Ljubljana Urban Tours/Urbana Vrana, pustite svoj email naslov tukaj in vnaprej vas bomo obvestili o terminih.

ESAD BABAČIĆ

Je pesnik,  dolgoletni športni publicist, pobudnik akcije “Verjemi v svoj koš” in pisec dveh izjemnih športnih knjig: “Trdobojec”, v kateri gre Esad v ring z Dejanom Zavcem, in pa “Banda”, v kateri pripoveduje o zgodovini in uspehih jeseniškega hokeja. Bil je pevec in pisec besedil pri pank bendu Via Ofenziva. Prvi si je z bendom drznil javno izvajati priredbo takrat strogo prepovedane »nacistične« pesmi Lilli Marlen. Komunistični režim ga je zaradi tega večkrat zasliševal in mučil. Kasneje se je posvetil pisanju in pesnenju ter izdal številna odmevna dela.  Več…

OSNOVNE INFORMACIJE O TURI

Kdaj: v soboto 28. marca 2020 med 15. in 18. uro

Zbirno mesto: Dvorana Tabor

Zaključek: Kongresni trg

Jezik: slovenščina

Organizacija: Ljubljana Urban Tours/Urbana Vrana

Pogoj: starost 15 let ali več, lastno kolo

Vreme: turo izvedemo v vsakem vremenu

Cena: 10€/oseba (plačilo po predračunu)

 

 

Vpišite svoj email