sl 00 386 40 418 554

Športno-zgodovinski kolesarski izlet po Ljubljani z Esadom Babačićem

Na športno-zgodovinskem ogledu Ljubljane govorimo o slovenskem športnem čudežu, kjer ne manjkajo nogometni miti, košarkarske legende, smučarske tradicije, alpinistične odprave in telovadne intrige, pa Podarim-dobim, Trimček, 100 žensk na Triglav, Pot ob žici, Ljubljanski maraton pa še pa še. Turo vodi Esad Babačić, priznani športni publicist, pobudnik akcije “Verjemi v svoj koš” in večkrat nagrajeni pesnik.

Vse redkeje slišimo zgodbe, kakršna je tista o prvem košarkarju, ki je na tukajšnjih igriščil začel uporabljati “skok šut” še pred Američani. Ali pa tista o smučarju, ki je razvil povsem unikatno zmagovito tehniko slalomiranja, medtem ko je pisal poezijo. No, da bi ti dve in druge podobno legendarne štorije prišle do čim več ljudi, pripravljamo redno športno-zgodovinsko kolesarsko turo.

Ljubljana, kot vsako mesto, ki nekaj da na rekreativni in profesionalni šport, takšno posvetilo svojim junakom in junakinjam preprosto mora imeti. Letos imamo poleg tega tudi cel kup pomembnih obletnic: minilo je točno petdeset let, odkar je košarkarski klub Olimpija zadnjič postal jugoslovanski prvak v košarki in enako število let odkar smo v košarki prvič postali svetovni prvaki. Svetovni prvaki. In to v naši ljubljanski Hali Tivoli, v glavnem mestu takratne in današnje republike. Svetovni prvaki, zaradi katerih se je nemalokdo začel ukvarjati s športom, med njimi tudi Esad.

Za nameček letos 100. obletnico praznuje Nogometna zveza, 70. obletnico pa Košarkarska zveza Slovenije. Ni torej primernejšega časa, da smo začeli s športno-zgodovinsko turo in ni ga boljšega pripovedovalca športnih anekdot, kot je prav Esad Babačić, ki turo posveča legendarnim slovenskim svetovnim košarkarskim prvakom, na čelu za legendarnim Ivom Danevom, ki so v modrih dresih prejšnje države orali ledino naših športnih uspehov.

Dežela Luke Dončića, Gorana Dragića, Kopitarja, Rogliča, Tine Maze, še prej pa Leona Štuklja, Cerarja, Križaja, Petroviča, Mateje Svet, Urške Hrovat, Tišlarja, Oblaka, Popivode, Zlatka Zahoviča, Katanca, bratov Bojović, Vilfana … si zasluži izobraževalno turo, na kateri bodo ljubitelji športa spoznali mnoge kraje in dogodke, ki so botrovali vsem tem čudežem.

Športno-zgodovinske kolesarske ture, ki jo bomo izvedli v vsakem vremenu, se lahko udeležite, če ste stari 15 let ali več, če pridete s svojim kolesom in vstopnico plačate po predračunu. Ker je število mest omejeno, prosimo, da nujno izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Po izpolnitvi obrazca boste v 24 urah po emailu prejeli predračun.

Kmalu se zatorej vidimo pred Dvorano Tabor.

Če ne morete priti, vseeno pa vas zanimajo tudi bodoči kolesarski izleti po športni Ljubljani in drugi dogodki ekipe Urbana Vrana, pustite svoj email naslov tukaj in vnaprej vas bomo obvestili o terminih.

ESAD BABAČIĆ

Je pesnik,  dolgoletni športni publicist, pobudnik akcije “Verjemi v svoj koš” in pisec dveh izjemnih športnih knjig: “Trdobojec”, v kateri gre Esad v ring z Dejanom Zavcem, in pa “Banda”, v kateri pripoveduje o zgodovini in uspehih jeseniškega hokeja. Bil je pevec in pisec besedil pri pank bendu Via Ofenziva. Prvi si je z bendom drznil javno izvajati priredbo takrat strogo prepovedane »nacistične« pesmi Lilli Marlen. Komunistični režim ga je zaradi tega večkrat zasliševal in mučil. Kasneje se je posvetil pisanju in pesnenju ter izdal številna odmevna dela.  Več…

OSNOVNE INFORMACIJE O TURI

Kdaj: sreda 19. avgust in 2. september med 17.00 in 20.00; ter 16. september 2020 med 16.30 in 19.30.
Zbirno mesto: Dvorana Tabor
Zaključek: Kongresni trg
Jezik: slovenščina
Organizacija: Urbana Vrana / Ptich
Foto: Katja Goljat
Pogoj: starost 15 let ali več, lastno kolo
Vreme: turo izvedemo v vsakem vremenu
Cena: 10€/oseba (plačilo po predračunu)

 

 

Vpišite svoj email