sl 00 386 40 418 554

Novembrska Ljubljana odeta v barve feminizma

Zdi se, da je letošnjo jesen Ljubljana še prav posebej čudovita. Ne manjka ji rdečih, rumenih, rjavih in zeleznih odtenkov, ki poživljajo naše hitenje na delo ali španciranje po Tivoliju. Da bo barvni spekter še širši in navdušenje nad Ljubljano še večje, pa bomo poskrbeli v zavodu Urbana Vrana. Ponovno namreč pripravljamo brezplačno feministično turo po Ljubljani. Gre za eno izmed redkih, če ne celo edino redno feministično turo na planetu. To, da so o njej pisali različni mediji pri nas, na Hrvaškem, v Nemčiji itd. in da nanjo vabi tudi Lonely Planet, pa ste najbrž že slišali.

 

Kdaj in kje se torej dobimo? Na Gornjem trgu 9 (pred modno trgovinico Draž) v nedeljo 18. novembra ob 14. uri. Tura bo potekala v slovenskem jeziku, trajala bo približno dve uri, tako da zaključimo ob 16. uri pri Mestni hiši. Vreme bo, kot kaže, zdržalo, saj je napovedanih le nakaj oblačkov, ogrelo pa se bo do nekaj čez 10 stopinj. Več o sami turi si lahko preberete spodaj.

 

Število mest je omejeno. Za udeležbo morate obvezno izpolniti prijavni obrazec! Najdete ga na dnu strani. Tura je brezplačna, a vse obiskovalke_ce prosimo za prostovoljne prispevke, ki naj odražajo kakovost vodenja in same ture.

KAJ JE FEMINISTIČNA TURA?

Ljubljanska feministična tura je nastala leta 2017 pod okriljem zavoda Urbana Vrana. Ob svojem nastanku je bila, in bržkone še vedno je, edina redna feministična tura na svetu, saj jo lahko rezervirate za manjše ali večje skupine prav vsak dan. Pohvale prejema tako iz profesionalnih turističnih krogov kot iz akademske sfere in feministične scene. Po udeležbi na turi so nekatere gostje poudarile, da si želijo vzpostaviti podobne feministične oglede v svojih domačih krajih. Tako denimo feministična tura po ljubljanskem navdihu že nastaja na Irskem, posebno feministično turo pa po lastnih besedah načrtujeta tudi vnukinja in pravnukinja slovite Eleanor Roosevelt in 32. predsednika ZDA Franklina Delana Roosevelta, ki sta se Ljubljanske feministične ture udeležili v avgustu 2018.

Za kaj pri feministični turi pravzaprav gre? Na kratko, gre za ogled Ljubljane skozi feministična očala, pri čemer ne manjka zgod in prigod umetnic, arhitektk, političnih voditeljic, družbenih aktivistk, učiteljic, nun, članic Antifašistične Fronte Žensk, humanističnih, družboslovnih in naravoslovnih znanstvenic, bork za pravice žensk, zapornic, lastnic tovarn, tovarniških delavk, narodnih buditeljic, “čarovnic” in drugih žensk, ki so zaznamovale Ljubljano, Slovenijo in okoliške kraje.

Tura obiskovalke_ce popelje po Stari Ljubljani in širšem centru mesta. Z ženskim žarometom osvetli marsikatero zgradbo, ulico, trg ali spomenik, ki tako zasijejo v povsem novi luči. Iz hudomušne in obenem kritične analize ne izpusti ne socializma, ne kapitalizma, ne katoliških šol, ne laičnega šolstva, pa tudi Plečnika in Kobilce ne. A tudi s pohvalami ne varčuje. Tura se namreč prikloni mnogim preteklim bojem za pravice žensk na teh prostorih, polega tega pa tudi tistim spodbudnim sodobnim rezultatom, ki jih Slovenija pri opolnomočenju žensk že dosega. Četudi se lahko ob poslušanju ljubljanskih ženskih zgodb bodisi glasno krohotate bodisi tiho zahlipate, je eno gotovo – feministična tura vas ne bo pustila ravnodušne.

Številne pozitivne in navdihujoče vtise s preteklih feminističnih tur najdete tukaj.

Tura je primerna tudi za uporabnice_ke vozičkov.

 

OSNOVNE INFORMACIJE

Kdaj: v nedeljo 18. novembra 2018 med 14. in 16. uro

Zbirno mesto: Gornji trg 9 (pred modno trgovinico Draž)

Zaključek: pred Mestno hišo

Jezik: slovenščina

Organizacija: Urbana Vrana / Ljubljana Urban Tours

Cena: prostovoljni prispevki

Vpišite svoj email