ensl 00 386 40 418 554

Ljubljanska feministična tura je tu, da ostane!

Ja, nikamor ne gremo. Zato se lahko že prijavite na prvo Ljubljansko feministično turo “za izven” v letu 2020! Zimskega spanja je konec in kot nekatere_i že veste, smo že v polnem pogonu. Če niste zasledili, si lahko med novicami na naši spletni strani preberete, da je Urbana Vrana soustanoviteljica Globalne mreže feminističnih tur in da bo za Dan žena premierno pripravila unikatno turo po ženski literarni Ljubljani. A vrnimo se na našo “klasično” feministično turo.

Pred vrati je pomlad in s tem prva  letošnja priložnost, da s prijatelji_cami, družino in sorodniki spoznate žensko zgodovino Ljubljane in prizadevanja za pravice žensk v Sloveniji nekoč in danes. In to samo za desetaka. Vidimo se na Gornjem trgu 9 (pred modno trgovinico Pletenine Draž) v nedeljo 22. marca ob 14. uri. Tura, ki jo bomo izvedli v vsakem vremenu, bo potekala v slovenskem jeziku, trajala pa bo približno dve uri, tako da zaključimo ob 16. uri pri Mestni hiši.

Vstopnice za Ljubljansko feministično turo plačate po predračunu. Ker je število mest omejeno, prosimo, da nujno izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Po izpolnitvi obrazca boste v 24 urah po emailu prejeli predračun.

O sami feministični turi si lahko več preberete spodaj,  vabimo pa vas tudi, da si ogledate tudi  televizijski prispevek o avtorici ture Jasmini Jerant (v angleščini).

 

KAJ JE FEMINISTIČNA TURA?

Ljubljanska feministična tura je nastala leta 2017 pod okriljem zavoda Urbana Vrana. Ob svojem nastanku je bila bržkone edina redna feministična tura na svetu, saj jo lahko rezervirate za manjše ali večje skupine prav vsak dan. Tura prejema pohvale tako iz profesionalnih turističnih krogov kot iz akademske sfere in feministične scene.

Po udeležbi na turi so nekatere gostje poudarile, da si želijo vzpostaviti podobne feministične oglede v svojih domačih krajih. Tako sta denimo feministični turi po ljubljanskem navdihu že nastali v Beogradu in Reykjaviku, posebno feministično turo pa po lastnih besedah načrtujeta tudi vnukinja in pravnukinja slovite Eleanor Roosevelt in 32. predsednika ZDA Franklina Delana Roosevelta, ki sta se Ljubljanske feministične ture udeležili v avgustu 2018. Kulturno-turistične ture, ki nosijo v svojem nazivu pridevnik “feministične”, se po svetu v zadnjih mesecih hitro množijo. V letu 2020 je tako Urbana Vrana s ponosom soustanovila Globalno mrežo feminističnih tur.

Za kaj pri feministični turi pravzaprav gre? Na kratko, gre za ogled Ljubljane skozi feministična očala, pri čemer ne manjka zgod in prigod umetnic, arhitektk, političnih voditeljic, družbenih aktivistk, učiteljic, nun, članic Antifašistične Fronte Žensk, humanističnih, družboslovnih in naravoslovnih znanstvenic, bork za pravice žensk, zapornic, lastnic tovarn, tovarniških delavk, narodnih buditeljic, “čarovnic” in drugih žensk, ki so zaznamovale Ljubljano, Slovenijo in okoliške kraje.

Tura obiskovalke_ce popelje po Stari Ljubljani in širšem centru mesta. Z ženskim žarometom osvetli marsikatero zgradbo, ulico, trg ali spomenik, ki tako zasijejo v povsem novi luči. Iz hudomušne in obenem kritične analize ne izpusti ne socializma, ne kapitalizma, ne katoliških šol, ne laičnega šolstva, pa tudi Plečnika in Kobilce ne. A tudi s pohvalami ne varčuje. Tura se namreč prikloni mnogim preteklim bojem za pravice žensk na teh prostorih, polega tega pa tudi tistim spodbudnim sodobnim rezultatom, ki jih Slovenija pri opolnomočenju žensk že dosega. Četudi se lahko ob poslušanju ljubljanskih ženskih zgodb bodisi glasno krohotate bodisi tiho zahlipate, je eno gotovo – feministična tura vas ne bo pustila ravnodušnih.

Številne pozitivne in navdihujoče vtise s preteklih feminističnih tur najdete tukaj.

Tura je primerna tudi za uporabnice_ke vozičkov.

Če želite prejemati obvestila o bodočih brezplačnih turah na vaš email naslov, se lahko prijavite na naše mesečne e-novice tukaj.

 

OSNOVNE INFORMACIJE

Kdaj: v nedeljo 22. marec 2020 med 14. in 16. uro

Zbirno mesto: Gornji trg 9 (pred modno trgovinico Draž)

Zaključek: pred Mestno hišo

Jezik: slovenščina

Organizacija: Urbana Vrana / Ljubljana Urban Tours

Vreme: turo izvedemo v vsakem vremenu

Naslovna fotografija: Katja Goljat

Cena: 10 eur/oseba (plačilo po predračunu)

Vpišite svoj email