sl 00 386 40 418 554

Ženska literarna tura bo na sporedu tudi v marcu in aprilu

Ekipa zavoda Urbana Vrana ob podpori pisarne Ljubljana, Unescovo mesto literature, pripravlja še štiri brezplačne kulturno-turistične ture, posvečene ženskam v književni umetnosti, ki smo jih poimenovali Misterij ženske literarne Ljubljane. Kot Unescovo mesto literature Ljubljana torej tudi na ta način izpolnjuje eno od svojih ključnih zavez na kulturnem področju – širiti in promovirati vrhunsko domačo literaturo in bralno kulturo ter olajšati dostop raznolikim javnostim do književnega ustvarjanja.

Zakaj ženska literarna tura? Zato, ker jo potrebujemo! Vsi vemo, da je v Ljubljani živelo in pisalo veliko avtoric. V tem lepem mestu so delale, ustvarjale, se zabavale, zbolevale, se borile in umirale. A čeprav so jo zaznamovale s svojo prisotnostjo in umetnostjo, je za njihovimi življenji ostalo relativno malo obeležij. Ozrite se naokoli. Ni veliko ulic v središču Ljubljane, ki se imenujejo po avtoricah. Prav tako ne mrgoli spomenikov, ki spomnijo nanje. To krivico poskušamo nekoliko popraviti s to turo! Njen naziv kajpak pomežikne znamenitemu delu Zofke Kveder Misterij žene, kar pa ne pomeni, da se tura ne dotakne tudi drugih znanih in manj znanih književnic, vključno s sodobnimi avtoricami.

Bodoči sprehodi, ki bodo razkrivali misterije ženske književne Ljubljane, se imajo zgoditi v nedeljo 29. marca ter v nedeljo 5., 12. in 19. aprila, vedno ob 14. uri. Odprti so za vse, ki vam je literarno ustvarjanje blizu na kakšrnekoli načine. Toplo se oblicite, saj zna biti zgodnjepomladansko sonce zelo varljivo. Dobimo se na Bregu 12, pred vhodom v butično trgovinico Zoofa. Zaključimo pa pri Mestni hiši. Pozor, ture bodo potekale v slovenskem jeziku.

Vstopnine za Misterij ženske literarne Ljubljane ni, a se morate na ogled prijaviti, in sicer preko spletnega obrazca na dnu strani. Če se ture ne morete udeležiti, nam to čim prej sporočite, da sprostimo mesto naslednji osebi na čakalni listi. Če pa želite svojo zasebno turo,  dobite več informacij tu! 

 

OSNOVNE INFORMACIJE

Razpoložljivi termini:

  1. nedelja 29. marca 2020 ob 14. uri.
  2. nedelja 5. aprila 2020 ob 14. uri
  3. nedelja 12. aprila 2020 ob 14. uri
  4. nedelja 19. aprila 2020 ob 14. uri

Zbirno mesto: Breg 12 (pred vhodom v butično trgovinico Zoofa)

Zaključek: pred Mestno hišo

Jezik: slovenščina

Naslovna fotografija: Katja Goljat

Organizacija: Ljubljana Urban Tours/Urbana Vrana in Ljubljana, Unescovo mesto literature

Vreme: turo izvedemo v vsakem vremenu

Cena: brezplačno, prostovoljni prispevki dobrodošli (obvezna prijava na dogodek)

Vpišite svoj email