sl 00 386 40 418 554

U Leninovem parku: kolesarsko predavanje dr. Stankovića o LJ hardcore punku 1985 – 1989

Na obzorju se kot knofla lesketa poseben dogodek, ki bi ga lahko označili za edinstvenega, saj se bo zgodil “prvič in zadnjič”. Gre namreč za posebno kolesarsko predavanje o punku in hardcore punku v Ljubljani, ki ga bo izvedel dr. Peter Stanković s Fakultete za družbene vede.   

Vstopnice za dogodek plačate po predračunu. Ker je število mest omejeno, prosimo, da nujno izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Po izpolnitvi obrazca boste v 24 urah po emailu prejeli predračun.

Naslov predavanja: U Leninovem parku: Ljubljanski punk in hardcore punk v drugi polovici osemdesetih

Zvrst: Kolesarsko predavanje

Avtor: Peter Stanković

Povzetek:

Ljubljanski punk je močno zaznamoval dogajanje v slovenski prestolnici v poznih sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih letih. Ko je okoli leta 1983 začel postopoma izzvenevati, se je nenadoma pojavila mlajša generacija z radikalizirano estetiko in politiko. To so bili hardcore punkerji s še bolj ostro glasbo in imidži, v ljubljanskem Leninovem parku (popularno: u Leninu; danes je to Argentinski park) pa se je začela zbirati pisana družba hardcorovcev, orto pankerjev, metalcev, alternativcev, skinhedov, klošarjev in drugih nekonvencionalnih posameznikov.

Scena v Leninu je bila najbolj živa nekje med leti 1985 in 1989. Na turi bo Peter Stanković predstavil pisano dogajanje v tem času: od glasbene produkcije, imidžev, fanzinov, drog, policijske represije in grafitiranja do razlik med različnimi skupinami v Leninu in simbolnega ter realnega nasilja različnih z »normalnostjo« obsedenih posameznikov in skupin. Na turi bodo predstavljeni tudi različni klubi, kamor so Leninovci zahajali, fenovski rituali, načini nabavljanja glasbe, obiskovanja skvotov v tujini, trgovina na Puharjevi ulici ob Leninovem parku, sleng, žicanje, odnos do avtoritet (tudi na punk sceni) in podobno.

Dr. Peter Stanković je redni profesor na Katedri za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Področja njegovega strokovnega zanimanja so popularna glasba, film, identitete, življenjski slogi in podobno. Iz teh področij je napisal vrsto izvirnih znanstvenih člankov, tri monografije in en univerzitetni učbenik. V mladosti je bil panker, zdaj pa punk kombinira s številnimi drugimi kulturnimi praksami in vplivi, tako da že dolgo več ne ve, kdo ali kaj je.

 

OSNOVNE INFORMACIJE

Kdaj: sreda, 9, september 2020 med 17. in 20. uro
Zbirno mesto: Argentinski park
Zaključek: presenečenje
Jezik: slovenščina
Avtor: dr. Peter Stanković
Organizacija: Urbana Vrana / Ptich
Foto: arhiv Petra Stankovića
Vreme: turo izvedemo v vsakem vremenu
Cena: 10 eur/oseba (plačilo po predračunu)

Vpišite svoj email