sl 00 386 40 418 554

Ljubljanski sprehod po glasbeni klasiki z Majo Lupša v septembru

Mesta na prvem “Sprehodu po glasbeni klasiki” so bila hitro razgrabljena, zato v septembru z velikim veseljem organiziramo še en tak sprehod. Tokrat bo dirigentsko paličico v rokah držala karizmatična Maja Lupša. Spoznajte torej čudovito zgodovino ljubljanske in slovenske klasične glasbe. Oglejte si središče glavnega mesta s posebne glasbene perspektive in poslušajte pripoved o fantastičnih prigodah iz sveta glasbenih klasikov.

Seznanili se boste tako s ključnimi institucijami in legendarnimi družbenimi gibanji kot tudi s šokantnimi zgodovinskimi detajli in prelepimi osebnimi zgodbami iz sveta operne, zborovske in instrumentalne glasbe.

Izvedeli boste, kaj je imel z Ljubljano Beethoven in s kom je Mahler intimno prijateljeval. Vprašali se bomo, ali je Ljubljanska filharmonija res ena izmed najstarejših na svetu. Nadalje se bomo dotaknili tudi razmerja med arhitekturo in glasbo: kako si je Plečnik zamislil alejo skladateljev in kakšen vpliv je imel na zgodovino glasbe pri nas? Kje so kipi ženskih skladateljic? Zakaj v Srbiji kujejo v nebo določene slovenske skladatelje? Kaj so razgledani in vrhunsko izobraženi »humanisti« in predani glasbeniki počeli med čarovniškimi procesi? In še veliko več!

Vstopnice za Ljubljanski sprehod po glasbeni klasiki plačate po predračunu. Ker je število mest omejeno, prosimo, da nujno izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Po izpolnitvi obrazca boste v 24 urah po emailu prejeli predračun.

Sprehod bo vodila Maja Lupša, profesorica francoščine in angleščine, ki si je pokojnino prislužila kot novinarka, urednica, lektorica in prevajalka. Leta 1986 je za novinarsko delo prejela nagrado Tomšičevega sklada, za Mladinsko knjigo, službeno in še kakšno založbo pa je prevedla vsaj ducat knjig in na desetine člankov. S klasično glasbo se je srečala že v zibki, ko ji je arije prepeval njen oče Friderik Lupša, basist ljubljanske Opere. Zanimanje zanjo je ohranila vse življenje, ne najmanj zaradi svoje hčerke, sopranistke Katje Konvalinka. Opera ostaja njena prva ljubezen, zato rada prevaja librete, je pa objavila tudi nekaj kratke proze in precej zgodb in pesmic za otroke. Polna je nostalgičnih spominov na čase, ko je lahko skrita v inspicientovi kabini spremljala operne in baletne predstave ali pa se je, čakajoč na očeta, smukala med razkošnimi kostumi v njegovi garderobi.

Ljubljanski sprehod po glasbeni klasiki pripravlja zavod Urbana Vrana skupaj z muzikologinjo, glasbeno publicistko in predsednico Glasbene Matice Veroniko Brvar, glasbeno novinarko in prevajalko Majo Lupša, sopranistko in vodjo Slovenskega komornega glasbenega gledališča Katjo Konvalinko ter tolkalcem in glasbenim publicistom Tinetom Vučkom.

OSNOVNE INFORMACIJE

Kdaj: četrtek, 1o. september 2020 med 17. in 19. uro
Zbirno mesto: pred Mestno hišo
Zaključek: presenečenje
Jezik: slovenščina
Organizacija: Urbana Vrana / Ptich
Fotografija: Kaja Brezočnik
Vreme: turo izvedemo v vsakem vremenu
Cena: 10 eur/oseba (plačilo po predračunu)

Vpišite svoj email