sl 00 386 40 418 554

Sprehod po glasbeni klasiki z vodjo Glasbene matice Ljubljana Veroniko Brvar

Si želite pogledati na središče glavnega mesta s posebne glasbene perspektive? Sprehodite se z nami po Ljubljani skladateljev in skladateljic ter spoznajte imenitne prigode iz sveta klasične glasbe.

Seznanili se boste ne le s ključnimi institucijami in z legendarnimi družbenimi gibanji, temveč tudi s fascinantnimi zgodovinskimi detajli in prelepimi osebnimi zgodbami iz sveta operne, zborovske in instrumentalne glasbe.

Izvedeli boste, s kom je Mahler intimno prijateljeval in kaj je imel z Ljubljano Beethoven. Vprašali pa se bomo tudi, ali je Ljubljanska filharmonija res ena izmed najstarejših na svetu. Pa še: kako si je Plečnik zamislil alejo skladateljev in kakšen vpliv je imel na zgodovino glasbe pri nas? Kje so kipi ženskih skladateljic? Zakaj v Srbiji kujejo v nebo določene slovenske skladatelje? Kaj so razgledani in vrhunsko izobraženi »humanisti« in predani glasbeniki počeli med čarovniškimi procesi?

Vstopnice za Ljubljanski sprehod po glasbeni klasiki plačate po predračunu. Ker je število mest omejeno, prosimo, da nujno izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Po izpolnitvi obrazca boste v 24 urah po emailu prejeli predračun.

Sprehod bo vodila Veronika Brvar, ki na glasbenem področju profesionalno deluje že več kot dvajset let. Bila je dolgoletna urednica za resno glasbo na Radiu Slovenija in vodja programske službe na Festivalu Ljubljana, še vedno pa je vodja najstarejšega društva za glasbo v Sloveniji Glasbene matice Ljubljana in vodja mednarodnega podjetja Vera Cultura. Kot glasbena publicistka sodeluje s številnimi umetniškimi institucijami, pripravlja pa tudi esejistične prispevke, radijske in televizijske scenarije ter tematske oddaje za različne medije. Od leta 2010 je odgovorna urednica strokovne tiskane revije o glasbi Glasna in umetniška vodja številnih evropskih programov, kot so Echos/Čezmejni odmevi; Tenso, poezija in glasba; ter Gledanica, prvi mednarodni festival arheologije in glasbe. Bila je tudi pobudnica in producentka edinstvenega programa in koncerta zvonov Instabilis ClAmor, napisanega posebej za mesto Ljubljana.

Ljubljanski sprehod po glasbeni klasiki pripravlja zavod Urbana Vrana skupaj z muzikologinjo, glasbeno publicistko in predsednico Glasbene Matice Veroniko Brvar, glasbeno novinarko in prevajalko Majo Lupša, sopranistko in vodjo Slovenskega komornega glasbenega gledališča Katjo Konvalinko ter tolkalcem in glasbenim publicistom Tinetom Vučkom.

OSNOVNE INFORMACIJE

Kdaj: četrtek, 24, septembra 2020 med 17. in 19. uro
Zbirno mesto: pred Mestno hišo
Zaključek: Opera
Jezik: slovenščina
Organizacija: Urbana Vrana / Ptich
Vreme: turo izvedemo v vsakem vremenu
Cena: 10 eur/oseba (plačilo po predračunu)

Vpišite svoj email