sl 00 386 40 418 554

Ulična umetnica Nez Pez nas bo popeljala na avtobiografsko grafitarsko turo

Vsestranska umetnica Nez Pez, ki deluje na osi Berlin – Ljubljana, bo v okviru programa GraFEM, ki ga izvajata RogLab in Urbana Vrana, v soboto, 26. septembra 2020 ob 11. uri vse zainteresirane popeljala na avtobiografsko grafitarsko in street art turo po Ljubljani. Vodstvo bo potekalo peš, število mest pa je omejeno na 15. Vključevalo bo pogled umetnice na razvoj grafitiranja in street arta pri nas, pregled stvaritev na ljubljanskih zidovih, ki so zanjo velikega pomena in tvorijo »znakovni kod, s pomočjo katerega se grafitarji lahko pogovarjajo«, ter seveda predstavitev njenega najnovejšega projekta, poslikave kontejnerskega objekta RogLab ob Ljubljanici. Moderator vodstva bo Gregor Bulc, direktor zavoda Urbana Vrana in raziskovalec grafitarske ustvarjalnosti.

 

RogLab v septembru 2020 predstavlja nov program GraFEM, namenjen spodbujanju ženske grafitarske in street art kulture. V okviru programa se bo kot prva predstavila prav omenjena slovenska umetnica Nez Pez. GraFEM bo gostil domače in tuje ustvarjalke, ki bodo RogLabov kontejnerski objekt ob Ljubljanici redno ovijale v svoje grafitarske in streetartistične umetnine, za nameček pa bodo v okviru programa potekale tudi izobraževalne delavnice, razprave in grafitarski ogledi mesta, ki bodo, kot upajo v RogLabu, prispevali k premisleku o vlogi žensk na slovenski in mednarodni grafitarski in streetartistični sceni.

 

Z željo po razvoju izobraževalnih programov, ki bodo spremljali program GraFEM, RogLab napoveduje tudi prvo delavnico grafitiranja za ženske. Tudi to bo vodila Nez Pez, na njej pa bodo udeleženke spoznale, kako poteka grafitiranje s spreji in kako svojo idejo uspešno prenesti na steno. Več o delavnici si preberite tukaj.

 

NEZ PEZ
Neža Jurman (1985), ki deluje pod umetniškim imenom Nez Pez, je diplomirala iz kiparstva na ALUO v Ljubljani, kjer je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke. Njen opus spremljajo ponavljajoči se motivi, ki se selijo skozi različne medije – grafiko, risbo, sliko, avdiovizualna dela in kiparstvo. Svoja dela je predstavila že na več samostojnih in skupinskih razstavah, rezidencah in sejmih na Balkanu in drugje po Evropi. Živi in ustvarja med Ljubljano in Berlinom.

 

OSNOVNE INFORMACIJE O VODSTVU
Termin: 26. september 2020 ob 11. uri
Zbirno mesto: Prešernova cesta 10, pred spomenikom Borisa Kidriča
Zaključek: RogLab, Petkovškovo nabrežje 67, Ljubljana
Jezik: slovenščina (po potrebi z angleškimi vložki)
Število mest: 15
Vreme: vodstvo bo izvedeno v vsakem vremenu
Cena: brezplačno (obvezna prijava prek spletnega obrazca)

 

GRAFEM
Več o programu GraFEM si preberite tukaj.
Produkcija: RogLab, Muzej in galerije mesta Ljubljane
Koprodukcija: Zavod Urbana Vrana
Partnerja projekta: MGLC – Mednarodni grafični likovni center; FORUM Ljubljana, zavod za umetniško in kulturno produkcijo
Zahvala: Energetika Ljubljana, d. o. o., Javna razsvetljava, d. d., Ljubljanska parkirišča in tržnice d.o.o.
Projekt je omogočila: Mestna občina Ljubljana

 

Vpišite svoj email