sl 00 386 40 418 554

Feministični sprehod po Ljubljani v okviru Slovenskih dnevov knjige

V okviru Slovenskih dnevov knjige vas bo Urbana Vrana ponovno popeljala na feministični ogled Ljubljane. V prijetnem poletnem dopoldnevu vam bomo organizirali druženje na prostem, ki se ga lahko udeležite s sorodniki in prijateljicami ali pa sorodnicami in prijatelji. Če ste že dobro seznanjeni z žensko zgodovino Ljubljane ter prizadevanji tukajšnjih žensk za svoje pravice ali pa nekoliko manj, boste v vodenem ogledu gotovo uživali.

Dobimo se torej na Gornjem trgu 9 (pred modno trgovinico Pletenine Draž) v soboto 19. junija ob 10. uri dopoldne. Vodeni sprehod, ki ga bo vodila Pia Skušek v slovenskem jeziku, bo trajal približno dve uri.

Vstopnice za Ljubljansko feministično turo so tokrat brezplačne, toda ker je število mest omejeno, prosimo, da nujno izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Po izpolnitvi obrazca boste v 24 urah po emailu prejeli potrditev rezervacije.

Se vidimo v soboto!

KAJ JE FEMINISTIČNA TURA?

Ljubljanska feministična tura je nastala leta 2017 pod okriljem zavoda Urbana Vrana. Ob svojem nastanku je bila bržkone edina redna feministična tura na svetu, saj jo lahko rezervirate za manjše ali večje skupine prav vsak dan. Tura prejema pohvale tako iz profesionalnih turističnih krogov kot iz akademske sfere in feministične scene.

Po udeležbi na turi so nekatere gostje poudarile, da si želijo vzpostaviti podobne feministične oglede v svojih domačih krajih. Tako sta denimo feministični turi po ljubljanskem navdihu že nastali v Beogradu in Reykjaviku, posebno feministično turo pa po lastnih besedah načrtujeta tudi vnukinja in pravnukinja slovite Eleanor Roosevelt in 32. predsednika ZDA Franklina Delana Roosevelta, ki sta se Ljubljanske feministične ture udeležili v avgustu 2018. Kulturno-turistične ture, ki nosijo v svojem nazivu pridevnik “feministične”, se po svetu v zadnjih mesecih hitro množijo. V letu 2020 je tako Urbana Vrana s ponosom soustanovila Globalno mrežo feminističnih tur.

Za kaj pri feministični turi pravzaprav gre? Na kratko, gre za ogled Ljubljane skozi feministična očala, pri čemer ne manjka zgod in prigod umetnic, arhitektk, političnih voditeljic, družbenih aktivistk, učiteljic, nun, članic Antifašistične Fronte Žensk, humanističnih, družboslovnih in naravoslovnih znanstvenic, bork za pravice žensk, zapornic, lastnic tovarn, tovarniških delavk, narodnih buditeljic, “čarovnic” in drugih žensk, ki so zaznamovale Ljubljano, Slovenijo in okoliške kraje.

Tura obiskovalke_ce popelje po Stari Ljubljani in širšem centru mesta. Z ženskim žarometom osvetli marsikatero zgradbo, ulico, trg ali spomenik, ki tako zasijejo v povsem novi luči. Iz hudomušne in obenem kritične analize ne izpusti ne socializma, ne kapitalizma, ne katoliških šol, ne laičnega šolstva, pa tudi Plečnika in Kobilce ne. A tudi s pohvalami ne varčuje. Tura se namreč prikloni mnogim preteklim bojem za pravice žensk na teh prostorih, polega tega pa tudi tistim spodbudnim sodobnim rezultatom, ki jih Slovenija pri opolnomočenju žensk že dosega. Četudi se lahko ob poslušanju ljubljanskih ženskih zgodb bodisi glasno krohotate bodisi tiho zahlipate, je eno gotovo – feministična tura vas ne bo pustila ravnodušnih.

Številne pozitivne in navdihujoče vtise s preteklih feminističnih tur najdete tukaj.

Tura je primerna tudi za uporabnice_ke vozičkov.

Če želite prejemati obvestila o bodočih brezplačnih turah na vaš email naslov, se lahko prijavite na naše mesečne e-novice tukaj.

 

OSNOVNE INFORMACIJE

Kdaj: sobota, 19. junij med 10:00 in 12:00
Zbirno mesto: Gornji trg 9 pred butikom Pletenine Draž
Jezik: slovenščina
Naslovna fotografija: Katja Goljat
Organizacija: zavod Urbana Vrana/ptich.si v okviru Slovenskih dnevov knjige
Vreme: tura poteka v vsakem vremenu
Cena: brezplačno

Vpišite svoj email