sl 00 386 40 418 554

“Misterij ženske literarne Ljubljane” o večjezičnih avtoricah v okviru festivala Fabula

Ponovno je tu ženska literarna tura! Tokrat jo bomo izvedli v okviru literarnega festivala Fabula, posvečena pa bo avtoricam, ki pišejo v dveh ali več jezikih, med katerimi je tudi slovensko in nemško pišoča Ana Marwan, ki na festivalu tudi gostuje. Dobimo se pred vhodom v butično knjigarno Beletrina, zaključimo pa v Rožni dolini.

V družbi Festivala Literature sveta – Fabula bomo v sredo 2. junija ob 18. uri torej ponovno razkrivali Misterij ženske literarne Ljubljane. Na ogled se boste podali z feministično vodičko Pio Skušek, ki vam bo predstavila življenja in književnost slovenskih avtoric, med njimi tudi večjezičnih pesnic in pisateljic. Zaključek bo na vrtu Vile Zlatica, kjer bo Forum slovanskih kultur ob 20:15 gostil sodobno večjezično avtorico Ano Marwan, katere drugi roman, Zabubljena, je pred kratkim izšel pri Beletrini.

Vodenje je brezplačno, a je obvezna prijava preko obrazca na dnu strani.

Zakaj ženska literarna tura po Ljubljani? Zato, ker jo potrebujemo! V beli, pogosto pa tudi zelo sivi, Ljubljani je živelo in pisalo veliko avtoric. V mestu so ustvarjale, delale, se borile, ljubile in umirale. Čeprav so Ljubljano usodno zaznamovale s svojo umetnostjo, pa tudi s svojo prezenco, je obeležij, s katerimi se jih spominjamo, le peščica. Ozrite se naokoli. Ni veliko ulic v središču Ljubljane, ki se imenujejo po avtoricah. Prav tako ne mrgoli spomenikov, ki spomnijo nanje.

To krivico poskušamo nekoliko popraviti s to turo! Njen naziv kajpak pomežikne znamenitemu delu Zofke Kveder Misterij žene, kar pa ne pomeni, da se tura ne dotakne tudi drugih znanih in manj znanih književnic, vključno s sodobnimi avtoricami. Kot Unescovo mesto literature Ljubljana tudi na ta način izpolnjuje eno od svojih ključnih zavez na kulturnem področju – širiti in promovirati vrhunsko domačo literaturo in bralno kulturo ter olajšati dostop raznolikim javnostim do književnega ustvarjanja.

Sprehodi Misterij ženske literarne Ljubljane so odprti za vse, ki vam je literarno ustvarjanje blizu na kakšrnekoli načine.

Pia Skušek, ki bo tokratni misterij vodila, je muzikologinja, feministka in licencirana turistična vodička, ki na tem področju največ sodeluje z zavodom Urbana Vrana. Dejavna je kot članica feminističnega pevskega zbora Z’borke in feminističnega gledališkega kolektiva Fem TV. Čeprav se v največji meri posveča glasbi, je tudi velika ljubiteljica književnosti.

Vstopnice za Misterij ženske literarne Ljubljane so tokrat brezplačne, a je prijava obvezna. Ker je število mest omejeno, prosimo, da nujno izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Če pa želite, da pripravimo za vas poseben zasebni ogled,  smo vam prav tako na voljo.

 

OSNOVNE INFORMACIJE

Kdaj: 2. junij 2020 med 18. in 20. uro
Zbirno mesto: Knjigarna Beletrina, Novi trg 2, Ljubljana
Zaključek: Rožna dolina
Jezik: slovenščina
Naslovna fotografija: Katja Goljat
Organizacija: Urbana Vrana / Ptich.si v okviru festivala Fabula
Vreme: turo izvedemo v vsakem vremenu
Cena: brezplačno

 

Vpišite svoj email