ensl 00 386 40 418 554

Od Ljubljane prek Laibachovih Trbovelj do Titovega Kumrovca in nazaj. Bi se pridružili?

Opozorilo! Vse je hipotetično. Samo v glavi. Samo na papirju. Sanjam, kracam, razmišljam, pogledujem na zemljevid in na vse strani neba. Kam bi šli, kam bi se zapeljali? Razmišljam kaj bi obiskal, skušam se spomniti zanimivih ljudi, ki imajo kaj pokazati in povedati. Rišem poti, računam kilometre in minute, ki se spreminjajo v ure.

Ves čas se sprašujem, bi koga sploh zanimalo iti na takšno glasbeno(!) turo; bi sam šel, če bi nekdo nudil organiziran poldnevni, celodnevni ali celo dvodnevni izlet spoznavanja slovenskih cest in krajev, glasbene narave in družbe, njenih zanesenjakov in prizorišč? Premišljevanje sproža dvome in pomisleke. Samo akcija jih lahko prežene, zato na delo in pusti domišljiji prosto pot. Zato še enkrat opozorilo, vse v nadaljevanju je hipotetično! In je test, je pravzaprav anketa.

In ko se lotim konstrukta, dobim v e-nabiralnik obvestilo, da se bo v nedeljo, 16. februarja, v okviru nedeljskega koncertnega cikla SundayNoise v kulturnem domu v Bistrici ob Sotli ob 18h odvijal koncert Toma Jacksona in Vida Drašlerja. Hvala, Mitja, ob pravem času si mi poslal obvestilo in ga bom izkoristil za sestavo vzorčnega primera nedeljskega celodnevnega izleta na relaciji Ljubljana – Bistrica ob Sotli – Ljubljana z obiskom navedenega koncerta. Treba je imeti cilj, da se premakneš iz kavča!

 

Vzorčni primer glasbenega izleta

10:00 – 10:15

Dobimo se pred Križankami ob 10h

Še preden štartamo izpred Križank, vstopimo v eno lepših koncertnih prizorišč v tem delu sveta. Med spoznavanjem se sprehodimo skozi glasbeno zgodovino te arhitekturne umetnine Jožeta Plečnika, ki je nad oboke vhoda v avditorij vklesal krasno misel: »Minljiv si le tvoja dela so tvoj spomin.«

Čeprav je koncert minljiva stvar, so na odru Križank nastopili številne umetnice in umetniki, od baleta in klasične glasbe do jazza, od rock and rolla do popa. Festival Ljubljana, Jazz festival Ljubljana, Novi rock, Druga godba… ter obilica samostojnih koncertov. V Križankah ima sedež srednja grafična in oblikovalska šola, ki je vzgojila generacije umetnikov in umetnic. Med drugim so na tej šoli nastali Laibach in naš izlet nas bo zanesel tudi  v Trbovlje, od koder izvirajo Laibach. Na pot, torej!


10:15 – 10:45

1. vožnja, Ljubljana – Spodnji Hotič pri Litiji, 32 km / 30 min

Vžgemo motor in iz predvajalnika zaigra izbrana glasba izvajalcev in izvajalk, ki so nastopili v Križankah. Na poti proti Litiji se prelevi v izbor slovenske glasbe, bendov, ki so nastopali na Novem rocku med leti 1981 in 2000. Približujemo se Spodnjemu Hotiču pri Litiji, kjer se je leta 1996 zgodil prvi od treh Zgaga Rock Festivalov. Če na Slovenskem imamo svoj Woodstock, potem je to prvi Zgaga Rock festival, tako po spodleteli organizaciji kot po srčnem trenutku občutka rockovske skupnosti.

10:45 – 11:45

1. postanek pred (nekdanjim) Muzejem premoderne umetnosti, 45 min

Če nam uspe in bo na voljo, nas dočaka Tomaž Dernovšek – Vinči, pobudnik Zgaga Rock festivala in kustos (nekdanjega) Muzeja premoderne umetnosti. Sprejme nas na svoji kmetiji, nam jo razkaže skupaj z muzejem in odpelje na travnik, kjer se je odvijala omenjena Zgaga. Na poti nas zasipa s spomini in anekdotami na ta »nori in divji« dvodnevni dogodek, na katerem je ob ameriških rock and roll underground legendah Dead Moon nastopila plejada bendov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Bosne in Hercegovine. (KUD Idijoti, Kojoti, The Stuff,  Džukele, Goblini, Strelnikoff, Metropolis, CZD, Indust-bag, Pridigarji, Baby can Dance, Dicky b. Hardy, Overflow, Zablujena generacija, Hic Et Nunc, Orlek…).

Prvi Zgaga Rock Festival je bil prelomen za prihodnost glasbenih festivalov v Sloveniji. Po njem je bilo vse drugače. Spodbudil je ponovno rojstvo Rock Otočca pri Novem mestu leta 1997 in bil povod za celo kopico drugih glasbenih festivalov, ki so rasli kot gobe po dežju po celi Sloveniji.

11:45 – 12:15

2. vožnja, Spodnji Hotič pri Litiji – Trbovlje, 30 km / 30 min

Gremo naprej. Godejo Orleki iz Zagorja, Agent’s Limited iz Hrastnika, Pihalni orkester SVEA Zagorje… smo namreč na poti ob Savi v rdeče revirje, natančeje v Trbovlje. Na to nas posebej opomni podalpski blues Vilija Fajdige, folk rock skupine Hiša. Seveda brez industrijskega ropota Laibach ne gre.

12:15 – 13:00

2. postanek, Trbovlje, Delavski dom

Čas za tradicionalno slovensko kosilo (govejo juho, pražen krompir in pečenko v omaki, solato iz skupne sklede) izkoristimo za sprehod po industrijskem mestu. Spoznavamo njegovo bogato zgodovino, ki je bila v 20. stoletju prepojena s krvjo, solzami, znojem in uporom. Na to nas opominjajo spomeniki in druga spominska obeležja na čas pred in med 2. svetovno vojno (spopad med Orjuno in komunisti leta 1924; ustanovitev slovenske komunistične partije v Čebinah nad Trbovljami leta 1937; na silovit odpor proti okupatorju v Trbovljah, ki so bile del nemškega III. Reicha). Po 2. svetovni vojni so bile Trbovlje zamišljene kot izložba socializma, kar se je spridilo s prvim štrajkom v socialistični Jugoslaviji leta 1958. Na tej bogati zgodovini upora zraste skupina Laibach kot njen logični nasledek.

13:00 – 14:20

3. vožnja, Trbovlje – Rogaška Slatina, 73 km / 80 min

Na poti iz revirjev v Rogaško Slatino prečkamo trikotnik Žalec – Celje – Laško in poslušamo bende s tega konca Epidemic Zone, Strelnikoff, Phone Box Vandals, Baby Zdravo, It’s Not For Sale, Interceptor in The Stroj.

14:20 – 15:00

3. postanek: obisk Ljudskega muzeja v Rogaški Slatini

Ljudski muzej je sestavni del Kulturno-turističnega središča Anin dvor, zanj skrbi ljudski ustvarjalec Nani Poljanec. Predstavi nam zbirko zgodovine Rogaške Slatine, ki zaobjema lokalne posebnosti, znamenitosti in osebne zgodbe pomembnih ljudi iz Rogaške Slatine, zbirko kraljevske dinastije Karadorđević, ki je vladala na Balkanu med 1811 in 1945, ter filografsko zbirko, se pravi zbirko originalnih podpisov in avtogramov pomembnih osebnosti, ki je dopolnjena z različnimi eksponati kot so kostum Milene Zupančič iz filma Cvetje v jeseni, pismo Nikole Tesle, frak princa Andreja, pasoš Tomaža Hostnika iz Laibach.

15:00 – 15:30

4. vožnja, Rogaška Slatina – Bistrica ob Sotli, 26 km / 30 min

Med pol ure dolgo vožnjo se ogrevamo na Bistrico ob Sotli, ki se ponaša z močno glasbeno sceno, in poslušamo glasbo bendov iz tega kraja Zmajev rep, Malik, Mana, Brencl banda, Psihiatrija, NoCENZURA, The Ghen, Social blue.

15:30 – 16:30

4. postanek: kosilo v gostilni Šempeter

16:30 – 16:40

5. vožnja, Bistrica ob Sotli – Kumrovec, 5 km / 10 min

Prečkamo slovensko-hrvaško mejo. Pripravite osebne dokumente.

16:40 – 17:40

5. postanek: Kumrovec, vodeni obisk po objektu nekdanje politične šole

Če smo se že seznanili z zbirko dinastije Karađorđević, pa poglejmo še v razpadajočo zapuščino Titove Jugoslavije. Zato obiščemo politično šolo v Kumrovcu, osrednjo izobraževalno institucijo jugoslovanskih komunistov, ki je bila zgrajena leta 1981 in je bila kratkega daha. Medtem ko se ne ve, kdo bo novi lastnik tega kompleksa, se nam še ponuja v ogled in obisk velika dvorana s 380 sedeži, pet kabinetov, knjižnico, restavracijo, 150 sobami, športno dvorano in protijedrskim zakloniščem.

17:40 – 17:50

6. vožnja, Kumrovec – Bistrica ob Sotli, 5 km / 10 min

Prečkamo hrvaško-slovensko mejo. Še enkrat pripravite osebne dokumente!

18:00 – 19:00

6. postanek: Koncert v Kulturnem domu Bistrica ob Sotli

SundayNoise: Tom Jackson and Vid Drašler.

19:00 – 20:00

7. postanek Obisk kluba Metulj

Druženje s članicami in člani kluba Metulj ter skozi pogovor z Andrejem Černelčem, glasbenikom in urednikom knjige Rock ob Sotli, spoznavamo dejavnosti Mladinskega društva Bistrica ob Sotli in še mlado, a bogato zgodovino tega kulturno-glasbenega kraja.

20:00 – 21:40

7. vožnja, Bistrica ob Sotli – Ljubljana, 132 km / 100 min

In končno domov z vtisi, novimi poznanstvi in znanji ter polnimi ušesi. Igra nam pomirjujoča glasba koles.

 

Anketa

Kaj pravite? Živahnih 12 ur? Bi se udeležili takšnega izleta? Sporočite mi preko tegale kratkega vprašalnika:

Hvala!

 

Besedilo: Igor Bašin — Bigor

Naslovna reprodukcija grafike Rdeči revirji je last Laibach Kunst.

 

Vpišite svoj email